Det autentiske menneske - en forskers bekendelser

Jeg er ph.d.-studerende i historie. Mit job er derfor at afdække de forrygende eksistenser, der har påvirket det samfund, som vi er en del af. Denne blog vil blive dedikeret til at hylde disse eksistenser... og at fortælle upassende jokes.

Name:
Location: Århus, Denmark

Tuesday, October 16, 2007

Rejsedagbog fra Jerusalem (kapitel 6)

Dagen i dag blev primaert brugt paa vores besoeg paa Yad Vashem - det autoriserede holocaustmuseum og -mindested i Jerusalem. Det er en helt igennem fantastisk oplevelse. Vi brugte enorme maengder tid i bare den foerste lille afdeling, som fortalte om nazismens opblomstring, og der var 7-8 andre rum og en hel park, der ogsaa skulle besoeges. Vi var derude vd 9.30-tiden og forlod stedet lidt i 17, og vi foelte alligevel ikke, at vi havde set det hele.

Gennemgangen af historien om holocaust var enormt fascinerende med et vaelg af genstande, oplysninger, videoklip og en enormt masse andet - bl.a. en dansk robaad, der var blevet brugt til at sejle joeder fra Gilleleje ud til fiskekutteren, der skulle bringe dem til Sverige. Turen igennem historien var roerende, og man foelte, at man stort set fik indblik i, hvordan hele forloebet havde vaeret.

Derefter gik vi rundt i De Retfaerdiges Alle, som er en enorm maengde traeer, der hver isaer er rejst for en ikke-joede, der satte sit liv paa spil for joeder - bl.a. fandt vi Oskar Schindlers trae. Blandt traeerne var ogsaa tre mere interessante - i hvert fald for os. Det var nemlig et trae for Kong Christian X, et trae for den danske modstandsbevaegelse og et trae for det danske folk. Man kunne ikke lade vaere med at blive lidt stolt over at vaere dansker ved at se det.

Af andre ting i parken var et monument over de deporterede, som udgjordes af en jernbanevogn ved siden af en gigantisk inskription i en sten, hvor der stod en rystende beretning fra en overlevende. Der var ogsaa Hall of Remembrance (Mindehallen), som bestod af en stor saenkning ned i gulvet, hvor alle navne paa koncentrationslejrene stod. Det var isaer roerende, at der laa en krans med tyske farver paa gulvet. Desuden var der ogsaa lavet et rum til minde om de halvanden millioner boern, der doede. Denne udgjordes af 5-6 lys og en masse spejle, saa man fik indtryk af, at man kiggede op paa en stjernespaekket nattehimmel, da det ellers var helt moerkt.

Paa lignende maade gjorde man paa museet hele vejen igennem alt for, at den besoegende ville vaere med til at holde live i den raedselsfulde beretning, saa lignende handlinger aldrig mere kunne finde sted.

Paa vejen hjem gik vi ad Herzl Boulevard og stoedte efter en mindre gaatur (og et traelaar til Anders) paa Danmarkspladsen, hvor der staar en skulptur af en dansk fiskekutter sejlende mod svenske klipper. Desuden stod der ogsaa en lille mindeplade, hvor der var inskription paa engelsk, hebraeisk, arabisk - OG svensk og dansk. Det var nu meget skaegt at kunne laese sit modersmaal under fremmede himmelstroeg - og specielt i saa smuk en anledning.

Aftenen tilbragtes endnu en gang ved Graedemuren, som virkelig er et helt fantastisk sted at sidde og lade tankerne faa frit loeb om aftenen. Vi blev ledt der til af en joedisk dreng, som selv tilboed sin hjaelp og ikke skulle have penge for det. Gratis hoeflighed i et land, hvor dette synes at vaere en mangelvare - fantastisk!

Endnu engang havde dagen absolut ikke vaeret uden indtryk og stor gevinst. Hver dag hernede giver fornyet aandeligt og intellektuel styrke, og vi nyder hvert et oejeblik af det.

Til mormor: Tusind tak, fordi du har givet vores rejsebeskrivelser videre til farmor. Vi har selv taenkt over, hvad vi skulle goere for, at hun ogsaa kunne hoere om vores tur, men godt at du fandt loesningen.

Til mor og far: Ham asiaten har fundet nogle andre venner, saa vi har overladt dem problemet, men det er stadig ulaekkert, at han ikke skifter bukser.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Det lyder virkeligt, som om I hygger jer og oplever en hel masse! Dejligt. Hvem der bare havde ferie :)
-Stine

9:16 PM  

Post a Comment

<< Home