Det autentiske menneske - en forskers bekendelser

Jeg er ph.d.-studerende i historie. Mit job er derfor at afdække de forrygende eksistenser, der har påvirket det samfund, som vi er en del af. Denne blog vil blive dedikeret til at hylde disse eksistenser... og at fortælle upassende jokes.

Name:
Location: Århus, Denmark

Wednesday, October 17, 2007

Rejsedagbog fra Jerusalem (kapitel 7)

Dagene synes umiddelbart at blive lidt mindre spaendingsfyldte, fordi vi har set de ting, der er virkelig spaendende at hoere om, men i Jerusalem er det ikke saa meget de ting, man ser, men mere stemningen, der er helt fantastisk. Den er lidt svaer at beskrive, men vi skal goere vores absolut ypperste for ikke at skuffe jer, kaere laesere.

Dagen i dag gik mod Oliebjerget. Vi gik mod Loeveporten, der vender mod oest og mod Oliebjerget og gik forbi den muslimske kirkegaard. Det foerste vi stoedte paa i loebet af bestigningen af det stejle bjerg var Getsemane, som er en smuk lille have, som ligger op til Alle Nationers Kirke. Denne kirke er bygget paa det sted, hvor traditionen siger, at Jesus lagde sit hoved paa en klippe og bad Gud om, at 'denne kalk' (lidelsen og doeden) maatte gaa Ham forbi. Dette var faktisk en ganske smuk og enkel kirke paa trods af, at den var katolsk. At klippen, som Jesus skulle have lagt sit hoved paa, skulle vaere den, som laa foran alteret, tog vi ikke saa hoejtideligt. Det er jo unaegteligt lidt svaert at bevise, men den symbolske vaerdi var endnu engang staerk. Paa turen videre op ad bjerget blev udsigten over selve byen stadig bedre og bedre. Vi kom forbi en enorm joedisk kirkegaard, Himmelfartshelligdommen, hvor en barsk araber kraevede 5 shekel for, at vi kunne traede ind i et meget lille rum med et klippestykke, hvor en lille og utydelig nedsaenkning efter sigende skulle vaere Jesu fodaftryk. Endnu engang lod vi symbolet tale. Der blev taget nogle fantastiske panoramabilleder udover byen, og vi fik spist frokost paa toppen af bjerget. Paa vores videre faerd paa bjerget naaede vi at se Dominus Frevit - 'Herren graed' - stedet hvor Jesus graed over Jerusalem pga. verdens syndfuldhed. Vi saa ogsaa stedet, hvor Peter skulle have forraadt Jesus, stedet hvor Marias og hendes foraeldres grav efter sigende skulle vaere m.m. En oplevelse, der dog naesten skal med, er Pater Noster (et navn, der unaegteligt blev lavet en vis maengde grin med i loebet af dagen - vi er jo kun drenge). Pater Noster er det sted, hvor Jesus skulle have laert sine disciple Fadervor. Her har man Fadervor haengende paa en enorm maengde sprog overalt paa vaeggene. Det lykkedes os at finde baade dansk, groenlandsk, finsk, svensk, swahili, walisisk og en maengde andre. I en lille sideafdeling til bygningen stod ogsaa en mindesten for to danske pilgrimme, som i 1150'erne var draget mod Jerusalem i soegen efter Guds naade. Vi kunne ikke lade vaere med at synes, at det var en ganske fin gestus.

Vi regner i oevrigt med at aflaegge bjerget et besoeg igen i morgen, da vi ikke fik det hele set i dag. Bl.a. har vi ikke set, hvor disciplene faldt i soevn, da Jesus snakkede med Moses og Elias - det gaar jo ikke.

Vi gik syd om den gamle by paa vejen hjem, da vi skulle forbi Domitionsklosterets cafeteria og have vores yndlings-Magnum. Anders skulle derefter ogsaa lige ind og hente et af de fantastiske fotos fra starten af 1900-tallet, som vi har omtalt tidligere. Han valgte ogsaa det med de britiske officerer uden for Jaffa Gate. Pga. de oemme foedder ventede vi lidt, foer vi gik ud for at handle ind og haeve penge. Paa vejen hjem stoppede vi i Uafhaengighedsparken igen og spiste lidt chips og drak Guava-juice, som Anders havde insisteret paa, at vi koebte, men det smagte vel ogsaa okay.

Af ovenordnede ting, som ogsaa har formet dagen, kan naevnes, at 'asiaten' ikke laengere forfoelger os, og at Anders ikke mener, at han siden Albanien har oplevet daarligere toiletforhold.

Til Stine: Jeg savner dig rigtig meget og bliver saa glad hver gang, du skriver. Det synes jeg gerne, at du maa vide.

Til mor og far: Vi er glade for, at I morer jer med vores beretninger. Det var naesten ogsaa meningen. Vi haaber ogsaa, at turen til Prag fortsat er god.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Dette var faktisk en ganske smuk og enkel kirke paa trods af, at den var katolsk."
Fornemmer man lidt fordomme her? Sagde hende der selv var lidt småkatolsk ;)

7:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej fra Prag!
Vi har ikke oplevet saa meget i dag som i gaar. Maaske begynder maetheden af indtryk at melde sig, Alligevel undres man over de fantastiske bygninger, der har overlevet saavel Hitler som kommunismen. her er jo det ene palae efter det andet, og man fornemmer deb storhedstid, der har vaeret indtil 2. verdenskrig. Vi besoegte den plads, hvor der laegges kranse for specielt betydningsfulde personer, bl.a. to unge maend der henholdsvis den 19.1 1969 og 25.2. 1969 satte ild til sig selv for at demonstrere i mod kommunismen. Det er staerkt at taenke paa, at de har ofret sig for friheden. Ellers sugede vi bare indtryk til os i det dejlige vejr. Nu skal vi op og have en kop kaffe, inden sengen kalder. Hav det godt. Vi glaeder os til at se jer. Kys og knus fra far og mor. Hilsen fra Karen og Knud.

8:56 PM  

Post a Comment

<< Home