Det autentiske menneske - en forskers bekendelser

Jeg er ph.d.-studerende i historie. Mit job er derfor at afdække de forrygende eksistenser, der har påvirket det samfund, som vi er en del af. Denne blog vil blive dedikeret til at hylde disse eksistenser... og at fortælle upassende jokes.

Name:
Location: Århus, Denmark

Friday, October 19, 2007

Rejsedagbog fra Jerusalem (kapitel 9)

I morges skete der noget maerkeligt - og vi kan ikke understrege ordet 'maerkeligt' nok gange. Vi gik ud fra vores ydmyge bolig (med streg under ydmyge) og gik som saedvanlig op mod Jaffa Gate. Paa vejen stoedte vi paa en af de lokale t-shirtshandlere (t-shirts er overordentlig populaere hernede med paaskrifter som 'Viagra - connecting people' og 'I got stoned in Hebron' - det synes de er meget sjovt). Han rendte rundt med sin kost og spurgte os pludselig, om vi ville hjaelpe ham med at goere rent. Vi havde knapt sagt 'No, thank you' til det i oevrigt maerkvaerdige spoergsmaal, foer han slog den stoerste prut, mens vi stadig var i hans umiddelbare naervaerelse. Vi blev saa overraskede, at vi ikke grinte af det, foer en del sekunder efter. De har virkelig nogle maerkelige skikke, de arabere.

Ellers gik dagen meget stille og roligt. Vi sov, spiste, kiggede paa souvenirs, koebte ind - alle de smaa afslappede ting, som man goer til sidst paa en rejse. Dog naaede vi ogsaa over i det ultraortodokse joediske kvarter, og det var godt nok en saeregen oplevelse. Paa trods af, at de koerte i biler og talte i mobiltelefon, var det naesten som at traede ind i en joedisk landsby i Oesteuropa for hundrede aar siden. Det var en speciel oplevelse. Drenge med enorme slangekroeller, piger med lange kjoler, kvinder i alle aldre med toerklaeder om hovedet og maend,der skyndte sig hjem med det traditionelt flettede broed til sabbatsmaaltidet. Der var en helt saerlig stemning over stedet - specielt fordi det naesten var sabbat, da vi ankom, saa alle var ved at goere sig klar.

Bagefter gik vi igen ned mod byen, hvor vi blev snydt lidt med priserne til vore sidste souvenirs. Sabbatsaftenen tilbragte vi - pudsigt nok - ved Graedemuren, hvor der var fuldstaendig fyldt op af mennesker. Hertil aften har vi siddet og spillet lidt kort og slappet af uden de store armbevaegelser.

I morgen var planen, at vi skulle besoege et museum omhandlende Jerusalems historie, og siden skal vi til dansk gudstjeneste i den evangelisk-lutherske kirke her i byen. Det ser vi meget frem til.

Guttes shabbes!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tager jeg helt fejl her, men er det ikke lørdag i morgen? Men det er måske bare i Jerusalem, at der er kristen gudstjeneste om lørdagen...
Hvor er det i øvrigt herligt, at du får det til at lyde, som om du faktisk har prøvet at være i en østeuropæisk landsby for 100 år siden - men det er måske der, man skal hente forklaringen på din mentale alder ;)
Jeg glæder mig til du kommer hjem, men det er dejligt at følge med i, at I hygger jer og nyder de sidste dage.
-Stine

7:11 PM  
Blogger P. N. said...

Ohøj dernede

Brug nu ikke alt for meget tid på gøgl og gadehandel - det er dekadent og rodløst :-)

Bliver den gudstjeneste holdt på engelsk eller sådan noget?

9:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej igen drenge!
Dette er vores sidste aften i Prag. Vi har ogsaa brugt meget tid paa indkoeb i dag. Far og Knud blev plantet paa 5. etage i cafeteriet i et varehus med penge til oel, mens Karen og jeg osede og koebte lidt. Derefter gik vi rundt i byen og fandt de sidste ting. Det sidste vi kikkede paa var Bethlehemskirken, som er en kirke til minde om Jan Huus. Han boede og praedikede der i 10 aar, inden han blev braendt i 1415. Kirken er meget spartansk indrettet, hvilket er i traad med Jan Huus' tanke, idet han kaempede i mod den katolske kirkes fraadseri. Det var noget af en kontrast i forhold til de andre kirker, vi har set. Vejret er slaaet om de sidste to dage, saa det er ok, at vi vender naesen hjemad. Vi har fornoejet os med hver aften at gaa over i computerrummet og laese om jeres oplevelser. Karen og Knud har fulgt med og synes, at det har vaeret alletiders. Hav det godt til vi ses!
Kaerlig hilsen Far og Mor

9:55 PM  

Post a Comment

<< Home